-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření50 minut
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Žampionová omáčka k masu
Žampionová omáčka k masu je oblíbený recept naší rodiny. Všichni máme rádi houby a žampiony zvlášť. Tato omáčka se hodí k těstovinám, knedlíkům nebo rýži. Maso k omáčce lze použít vepřové, hovězí i kuřecí s tím, že ke kuřecímu se příliš nenakláním obzvláště pokud jsme jako přílohu zvolili kynuté knedlíky.
Suroviny na žampionovou omáčku k masu:
- 12 ks žampionů
- 2 menší cibule
- olej (zhruba 1 dcl)
- 50 g másla
- kelímek smetany ke šlehání (tučné)
- mléko
- 2 lžíce hladké mouky
- voda
- mletý kmín
- petržel
- sůl & pepř
Postup přípravy žampionové omáčky:
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte olej. Nyní do oleje přisypte nasekanou cibulku na jemno a restujte dokud nezesklovatí. Poté přidejte žampiony nakrájené na plátky, trochu soli a restujte. Žampiony pustí trochu vody a celkový obsah se zmenší. Nyní přidejte lžičku kmínu a lžičku čerstvého černého pepře. Tento základ zalijte 1:1 vodou a mlékem (dohromady cca 800-1000 ml). Nyní vařte zhruba 15-20 minut. Vodu a mléko můžete přidávat dle libosti, záleží na rychlosti vypařování vody.
- Nyní nalijte smetanu ke šlehání do misky a přidejte 1 dcl mléka. Do šlehačky s mlékem přidejte 2 lžíce hladké mouky a metličkou rozmíchejte do hladké směsi. Směs nyní pomalu za stálého a rychlého míchání přilijte do omáčky. Pokud by se vám stalo, že jste špatně přimíchali zahušťovací směs a měli v omáčce hrudky, tak to můžete zachránit tím, že omáčku rozmixujete.
- Omáčku vařte na mírném plameni dalších 20 minut. Nyní pokud máte rádi bylinky, tak nasekejte na jemno hladkolistou petrželku a přidejte do omáčky. Máte hotovo.
Maso si buďto zvlášť orestujte na pánvi nebo ideálně poduste v tlakovém hrnci tak, aby bylo měkké. Místo masa lze k omáčce přidat jen vařené vejce. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, my máme nejraději kynuté knedlíky.
TIP: lze omáčku udělat tak, že rozmixujete směs i se žampiony, já mám ráda kousky žampionů, takže toto nedělám
Vyzkoušejte také:
- Zapečenou tortillu s fazolemi (bez masa)
- Španělský ptáček z hovězího nebo vepřového
- Bramborový salát
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews